woensdag 15 juni 2016

Tutorial leren tas.

De tas is 34 cm breed en 27 cm hoog, de diepte is ongeveer 5 cm. De hengsels zijn 80 cm lang.
Natuurlijk kun je de lap samenstellen uit verschillende stukken leer. Ook van dik vilt zou je deze tas goed kunnen maken. Ik werk op een Bernina 640, met een jeansnaald en iets dikker naaigaren. Je hebt wel echt een
Ik heb de tas van tamelijk dik leer gemaakt, ongeveer 1,2 mm dik. Daarom zijn veel naden met de verkeerde kanten op elkaar gestikt, en dus niet gekeerd. Dit is bij de zijkanten en de bovenkant. Alleen de hoeken onderaan zijn wel met de goede kanten op elkaar gestikt. De zijstroken van de tas zijn op de middenbaan gelegd en vastgestikt.

De delen die je nodig hebt zijn:

de tasbasis
34 x 60 cm
hengsels
3 x 80 cm twee maal
stroken voor rits
2 x 34 cm twee maal


voering
34 x 58
ritsvakje binnenkant
15 x 26 cm
rits van 40 cm

rits van 11 cm


De basis van de tas heb ik opgebouwd uit meerdere stukken leer omdat ik alleen kleine stukken heb.
Dit leer kwam voornamelijk uit een stalenboek dat ik kreeg, maar er zijn ook stukken bij die ik kocht in een grote zak bij www.klaverwebshop.nl een meubelstoffeer bedrijf.
De middelste stukken zijn bij mij 24 cm breed en de zijstukken 6 cm. Allemaal de halve hoogte van de tas. Om dit netjes te doen is een rolmes heel handig.
 Mijn eerste naaiwerk was die delen samenvoegen. Ik gebruik daarvoor stylefix, een heel dun dubbelzijdig kleefband wat je kunt kopen bij www.kleurenmix.nl . Dit werkt heel handig. 


Voor het stikken gebruik ik voetje 5 waarbij een schotje in het midden zit wat ik strak langs het leer laat lopen. De naald plaats ik dan helemaal links. Neem een flinke steeklengte, ik gebruik 4 mm.

 

Als de zijstukken aan het middendeel zitten maak ik eerst de hengsels erop. Die zijn van de stroken van 3 x 80 cm (een andere lengte en breedte mag natuurlijk ook) De eerste 5 cm laat ik los, en voor de rest stik ik het in de lengte op elkaar. Ook weer met het voetje nr. 5.


Daarna zet ik de hengsels vast op de bovenkant van de tas. Ik deed dat 9 cm vanaf de rand en 6 cm vanaf de bovenkant. Met een vierkant stiksel. Let hierbij op dat je geen draai in het hengel maakt. Doe dit aan beide tashelften. Nu kunnen deze aan elkaar gestikt worden tot de lap van 34 x 60 cm. Ik leg de delen weer over elkaar heen en plak ze met stylefix.
 Hier zie je de zijkant van de tas, die ik van ongeveer halverwege tot bijna onderaan op elkaar gestikt heb. Doe dit aan beide kanten. Het bovenste deel wordt later op elkaar gezet. Het laatste wat je voorlopig doet met de buitentas is deze omkeren en de hoeken onderaan schuin afstikken op 5 cm breed. Op de foto zie je dit bij de binnentas trouwens.


Nu eerst de binnentas in elkaar zetten. 
We beginnen met aan de onderkant van de rits een stukje leer te zetten om deze mooi af te werken.


Maak een ritsvakje naar eigen inzicht. Daarna de zijnaden en onderkant op elkaar zetten. Ook het hoekje onderaan moet je afstikken. Aan de bovenkant zet je de rits eraan, dit doe je door de rand van de rits langs de bovenkant van de tas te zetten, aan het begin laat je de rits naar boven weglopen als je net als ik rits aan de meter gebruikt.

Waar je de speld ziet is de zijkant van de voering, ik heb namelijk geen zijnaden maar andere deelnaden.Hier zie je het einde van de rits aan de andere zijkant van de tas, de speld geeft dit ook weer aan. Zorg dat je binnentas net iets smaller is dan de buitenkant. 


Nu worden de stroken van 2 cm bovenaan de tas genaaid, aan de zijkanten maak je de stroken een beetje schuin, de langste kant is net zo lang als de bovenkant van je buitentas, de onderkant past aan de binnentas.Ik hoop dat het duidelijk is op de foto's.  Je schuift nu de binnentas in de buitentas, plak dit weer met stylefix op elkaar, of gebruik klemmetjes. Nu stik je de tas aan de bovenkant weer netjes op elkaar. Het laatste wat je nu nog moet doen is de tas aan de zijkant op elkaar stikken.Veel plezier met je tas.

Ik zou het heel leuk vinden als je hieronder een berichtje plaatst als je de beschrijving gaat gebruiken om ook een tas te maken. Een foto hiervan zou natuurlijk helemaal leuk zijn. Mocht je vinden dat dingen beter omschreven of uitgevoerd zouden kunnen worden dan mag je het ook melden.Geen opmerkingen:

Een reactie posten